دکتر افسانه سعیدیان کیا:
بیایید با تغییر عادات و سبک غذایی از سلامتی خود پاسداری کنیم

به گزارش روابط عمومی دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دکتر افسانه سعیدیان کیا کارشناس سیاست گذاری غذا و تغذیه در کارگروه سلامت و امنیت غذایی توصیه هایی در خصوص تغذیه سالم با مصرف به اندازه نمک ارائه کرد.
دکتر افسانه سعیدیان کیا سیاست گذار غذا و تغذیه دانشگاه ضمن اشاره به هفته تغذیه سالم گفت: نمک یکی از عواملی است که مصرف بیش از حد آن سلامتی را با مخاطرات جدی مواجه می کند. وی همچنین خاطر نشان کرد مصرف به اندازه نمک تصفیه شده در عملکرد مناسب بدن حائز اهمیت است.
دکتر افسانه سعیدیان کیا نمک را یکی از مواد ضروری برای سوخت و ساز مواد غذایی در بدن، انتقال پیامهای عصبی و کارکرد صحیح عضلات دانسته و گفت: مصرف کمی نمک در زمان اسهال و استفراغ و یا فعالیت شدید بدنی و در هوای گرم، سبب جبران املاح از دست رفته بدن میشود.
کارشناس سیاست گذاری غذا و تغذیه در این خصوص توصیه های تغذیه ای را برای مصرف روزانه نمک به شرح زیر خاطر نشان کرد:
عوارض مصرف زیاد نمک و استفاده از غذاهای شور در برنامه غذایی موجب بروز بیماریهای قلبی و افزایش فشار خون میشود. علاوه بر موارد ذکر شده خطرات نمک برای بدن میتواند سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و … را نیز شامل شود.
نمک به عنوان یکی از تأمینکنندههای مزههای غذا بیشترین کاربرد را در برنامه غذایی روزانه دارد که میتوان با جایگزین کردن آبلیموی تازه یا آبغوره بدون نمک تاثیر بر کاهش مصرف آن داشت و این جایگزینی در طول زمان کمک به تغییر ذائقه غذایی شما در جهت بهبود کیفیت زندگی و تغذیه سالم خواهد کرد.
همانگونه که مصرف بیش از اندازه نمک میتواند عوارض جبران ناپذیری مانند فشارخون، سکته قلبی، افزایش ابتلا به برخی سرطانها و اختلال در عملکرد کلیه ها به همراه داشته باشد؛ چنانچه نمک به مقدار تعیینشده بهداشت جهانی در سبد غذایی خانواده قرار گیرد در عملکرد مناسب بدن از جمله سوختوساز، انتقال پیامهای عصبی از اهمیت بالایی برخوردار است.
باید در نظر داشته باشیم وقتی سخن از میزان مصرف نمک میکنیم نباید نمک نهفته در غذاهای آماده مانند سوسیس و کالباس و انواع کنسروها ،آجیل های شور،ترشیجات و لبنیات شور مانند کشک یا دوغ را نادیده بگیریم این در حالی است که فراوانی استفاده از غذاهای آماده در کشور ما و وجود نمک به مقدار زیاد در این غذاها موجب شده است تا سرانه مصرف نمک در کشور ما دو تا سه برابر مصرف جهانی باشد و در مقایسه با مقدار استاندارد مصرف نمک در کل جهان که روزانه پنج گرم است مقدار بالایی محسوب می شود.
نکته حائز اهمیت در مصرف نمک این است که خاک کشور ما ید کمی دارد و یکی از برنامه های موفق وزارت بهداشت ریشه کنی اختلالات کمبود ید در مردم به دنبال اجرای برنامه غنی کردن نمک با ید بوده است و بر این اساس، مردم عزیز کشورمان باید بدانند نمک های موجود در بازار تحت عنوان نمک دریا، سنگ نمک، نمک صورتی، نمک هیمالیا مجوز سازمان غذا و دارو را ندارند. این نمک ها حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین هستند که سرطان زا بوده و سنگ کلیه ایجاد می کنند و اگر افراد از این نمک ها استفاده کنند، دچار کمبود ید شده و کمبود ید عوارضی مانند سقط جنین و عقب ماندگی و اختلالات ذهنی جنین را به همراه خواهد داشت.
دکتر افسانه سعیدیان کیا در پایان با برشمردن روزهای پویش تغذیه سالم تاکید کرد: امیدوارم هموطنان عزیزمان با تغییر عادات و سبک غذایی از سلامتی خود پاسداری کنند.
گفتنی است شعارهای روز شمار پویش تغذیه سالم بدین شرح است:
یکشنبه 1 بهمن ماه: "نمک کم بخورید، اما نمک مصرفی حتما تصفیه شده یددار باشد."
دوشنبه 2 بهمن ماه: "نمک دریا و نمکهای تصفیه نشده موجب سرطان میشود."
سه شنبه 3 بهمن ماه: "نمک زیاد، سرطان معده، پوکی استخوان و پرفشاری خون را به شما هدیه میدهد."
چهارشنبه 4 بهمن ماه: "نمک فقط نمک غذا نیست، مراقب نمک پنهان هم باشید."
پنجشنبه 5 بهمن ماه: "نمک یددار تصفیه شده را به مقدار کم در آخر پخت به غذا اضافه کنید."
جمعه 6 بهمن ماه: "نمکدان سر میز یا سفره نیاورید."
شنبه 7 بهمن ماه: "نمکهای رنگی (صورتی، آبی و بنفش) و سنگ نمک سلامتی شما را به خطر میاندازند."
نظر