دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه شهید بهشتی
نشست هم اندیشی تیم راهبری سند بیماری های غیرواگیر استان تهران برگزار شد
به گزارش دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان تهران نشست، کمیته راهبری استانی سند بیماری های غیرواگیر استان تهران با حضور دکتر محمدی رئیس دبیرخانه ساغ استان تهران، روسای گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت سه دانشگاه ایران، تهران و شهید بهشتی، رئیس دبیرخانه ساغ دانشگاه تهران و نماینده دبیرخانه ساغ دانشگاه ایران و کارشناسان دبیرخانه ساغ شهید بهشتی در تالار بهشتی دانشگاه شهید بهشتی برگزارگردید
به گزارش دبیرخانه سلامت و امنیت غذایی استان تهران نشست کمیته راهبری سند بیماری های غیرواگیر استان تهران با حضور دکتر محمدی رئیس دبیرخانه ساغ استان تهران، روسای گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت سه دانشگاه ایران، تهران و شهید بهشتی، رئیس دبیرخانه ساغ دانشگاه تهران و نماینده دبیرخانه ساغ دانشگاه ایران و کارشناسان دبیرخانه ساغ شهید بهشتی در تالار بهشتی دانشگاه شهید بهشتی برگزارگردید.
سند بیماری های غیرواگیر در 13 هدف کلی تبیین شده که 9 هدف آن بین المللی است. این سند در 31 مردادماه 94 به تصویب شورای عالی سلامت رسیده و در بازه ی زمانی 10 ساله در دست اجرا می باشد.
بیماریهای غیرواگیر با عنوان بیماریهای سبک زندگی شناخته میشوند، چرا که بسیاری از آنها بیماریهایی قابل پیشگیری هستند. علل عمده ابتلا به بیماریهای غیرواگیر استعمال دخانیات، مصرف مشروبات الکلی، تغذیه نامناسب (استفاده بیش از اندازه شکر، نمک، چربی اشباع شده و اسیدهای چرب ترانس) و عدم تحرک جسمانی می باشد. در حال حاضر بیماریهای غیر واگیر جان میلیونها نفر در سال را میگیرد. پیش بینیها حاکی از آن است که این آمار به طور قطع خصوصا با توجه به عوامل ایجاد شده در اثر کرونا و تغییر شیوه زندگی مردم افزایش داشته و خواهد داشت.
به همین منظور نشستی در روز چهارشنبه 18 اسفندماه 1400 در راستای پیگیری پیشرفت برنامه استانی و اقدامات انجام شده در بازه زمانی پس از ابلاغ مصوبات تاکنون برگزار شد.
در آغاز این نشست با توجه به مسولیت دبیرخانه ساغ دانشگاه تهران مبنی بر پیگیری سند NCD در استان تهران، دکتر عباسی رئیس ساغ این دانشگاه ضمن بیان ضرورت استقرار بند 7 و 8 مصوبات پانزدهمین جلسه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی مبنی بر عملیاتی نمودن سند پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در قالب برنامه جامع با هماهنگی کلیه سازمانها و دستگاههای اجرایی، به لزوم تسریع درجمع بندی اقدامات انجام شده در خصوص این سند به عنوان یکی از اولویت های در نظر گرفته شده توسط شورایعالی سلامت و امنیت غذایی وزارت تاکید نمودند.
در ادامه خانم دکتر کریمی رئیس گروه بیماریهای غیرواگیر دانشگاه تهران به ارائه گزارش اقدامات انجام شده تاکنون پرداختند و طبق گفته ایشان برش استانی در شهریور 1396 تدوین و استراتژیهای عمومی و اختصاصی سازمانها و نهادها تعیین و به استانداری ارسال گردیده است که در نتیجه مقرر گردیده بود دستگاه ها ضمن مطالعه استراتژی ها نسبت به اجرایی نمودن آن اعلام نظر نمایند. ایشان در ادامه به این موضوع اشاره نمودند که با عنایت به مصوبات جلسه قبل کارگروه اجتماعی فرهنگی استانداری نتایج پیمایش STEPS1400 در دی ماه سال جاری مجددا ارائه گردیده و پیشنهاد میگردد این نتایج یکبار دیگر در سال جدید طرح و تصمیمات نهایی بر اساس استراتژیهای قبلی انجام پذیرد. به عقیده ایشان ضرویست تقسیم وظیفه بین سازمانها انجام پذیرد باید در نظر داشت که کلیه وظایف بر عهده حوزه بهداشت به تنهایی نیست و استانداری نیز میبایست حمایت طلبی لازم را انجام دهد.
خانم دکتر نجفی رئیس گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به این موضوع که از سال 1396 تاکنون پیشرفت قابل توجهی در این سند روئیت نگردیده است به این موضوع تاکید کردند که نیاز است استانداری در این خصوص بیشتر توجیه گردد و در همه سطوح تغییر دید و رویکرد مشارکتی ایجاد شود. به طوری که کل سازمان ها و ارگان ها درگیر شوند. ایشان ضمن اشاره به مهجور واقع شدن این برنامه در دوران کرونا و نتایج منفی حاصل از آن تاکید داشتند با توجه به اهمیت و جایگاه این برنامه در پیشگیری از بروز دایره وسیعی از بیماریها، ما دچار گپ بزرگ وجود پروژه های عملیاتی هستیم و در این راستا ضرورت دارد ضمن استفاده از اهرم حمایتی استانداری نسبت به تعریف و تدوین پروژه های عملیاتی اقدام گردد. ایشان ذکر مثال هایی از پروژه های تعریف و اجرا شدهی موفق پرداختند که بر اساس آن خروجی ها بر مبنای برنامههای تعریف شده و سیستمی در دسترس است.
سپس خانم دکتر فاطمه نوائیان، رئیس گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه شهید بهشتی اظهار داشتند که قدم اول کار در بخش بهداشت است و باید فعالیت ها را در برنامه هایی که در اهداف 13 گانه در حوزه ی ماست نهایی کنیم و آغازگر برنامه معاونت های بهداشت باشند. به این منظور می بایست تیم دانشگاهی تشکیل شود و سازمان ها در میزان سهم و نقش شان در استقراراستراتژی ها و اجرای فعالیت ها اولویت بندی شوند. زیرا بر اساس جداولی که در اصل سند ملی ارائه شده است سهم هر سازمان و دستگاه به طور روشن تعیین شده است.
دکتر معافی نماینده ساغ دانشگاه علوم پزشکی ایرانضمن ارائه گزارشی از فعالیت های انجام شده در آن دانشگاه از ابتدای ابلاغ سند تاکنون در خصوص مصوبه شورای سیاستگذاری استانداری سال ۹۶توضیحاتی را ارائه نمودند. ایشان گزارش اقدامات انجام شده را نیز در اختیار دبیرخانه قرار داد.
دکتر علیرضا عباسی رئیس دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی تهران، ضمن جمع بندی موارد طرح شده به این نکته اشاره کرد که نحوه ارائه اقدامات انجام شده در جلسات کارگروه استانداری بسیار مهم است. به طوری که پیشنهاد می گردد در جلسات آتی با کنار گذاشتن صرفاً آمار و ارقام، به ارائه برنامه ها و اقدامات و فعالیت های انجام شده و در ادامه حمایت های ضروری و مورد نیاز اشاره گردد، همکاری های مورد نیاز مطالبه شده و مصوبات موثر اخذ گردد.
در پایان طبق نظرات ارائه شده توسط اعضاء، مصوب گردید : کمیتهی هماهنگی معاونت های بهداشت سه دانشگاه با محوریت دانشگاه تهران و با حضور نمایندگان ساغ به طور منظم برگزار و نتایج آن به دبیرخانه استان ارسال و خط مشی ها و گزارشهای قابل ارائه در جلسه کارگروه استانداری به روز رسانی شده و خواسته ها و مطالبات معاونت های بهداشت به طور شفاف در قالب برنامه های مشخص اعلام گردد.