دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه شهید بهشتی
کمیته دیده بانی، ناظر بر شاخص های سیمای سلامت مردم استان
پنجمین نشست کمیته دیده بانی سلامت استان تهران با حضور جمعی از اعضای کمیته، دوازدهم مهرماه با هدف بررسی وضعیت شاخص های عدالت در سلامت استان تهران در تالار دکتر مرندیان دانشگاه برگزار گردید.
این کمیته که با هدف هم افزایی مراجع گرد آوری اطلاعاتی سازمان ها و دستگاه ها برای ارائه تصویر روشن از وضعیت سلامت مردم استان، ذیل کارگروه سلامت و امنیت غذایی تشکیل می شود با ایجاد انسجام در نظام های اطلاعاتی مرتبط با سلامت و کاهش همپوشانی ها و مغایرت ها به منظور افزایش سرعت شناسایی مشکلات سلامت و تصمیم گیری برای آن اقدام به تهیه گزارش تحلیلی سالانه از وضعیت شاخص های اصلی و اولویت دار سلامت استان می نماید.
با عنایت به نامگذاری دهه حاضر به نام دهه پیشرفت و عدالت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در راستاي سایر سیاست های کلان کشور، از جمله تحقق سند چشم انداز ایران 1404، نقشه علمی جامع کشور و نقشه جامع تحول نظام سلامت ارتقای وضعیت عدالت در سلامت را به عنوان یکی از اهداف اصلی نظام سلامت قرار داده است. بنابراین استقرار نظام پایش و پاسخگویی عدالت در سلامت به عنوان اولین راهبرد اساسی انتخاب شده است. بر همین اساس استخراج شاخص های قابل استناد بر اساس نظام جمع آوری داده های صحیح از اهمیت زیادی برخوردار است.
طی این جلسه که به منظور نهایی سازی شیوه تدوین گزارش سیمای سلامت استان، توسط دبیرخانه کارگروه سلامت و امنیت غذایی دانشگاه برگزار گردید، با توضیحات جناب آقای دکتر رمضانخانی مشاور رئیس دانشگاه با تاکید بر اهمیت تدوین شاخص ها و تهیه اطلاعات صحیح از واحدهای فنی و تخصصی در جهت برنامه ریزی و طراحی مداخلات مناسب آغاز گردید.
دکتر محمدی رئیس دبیرخانه ساغ استان، ضمن ارائه گزارشی از پیشرفت شاخص های احصاء شده به شرح نتایج به دست آمده و نیز چالش های پیش رو در دریافت اطلاعات مورد نیاز پرداخت. به گفته ایشان شاخص های احصاء شدهحاصل شده. برگزاری جلسات هماهنگی متعدد با معاونت های بهداشت و درمان و غذا وداروی سه دانشگاه علوم پزشکی مستقر در استان، اطلاعات گردآوری شده توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی از کلیه دستگاه های ذیربط شامل کمیته امداد، سازمان ثبت احوال، سازمان بهزیستی، آموزش و پرورش، آب و فاضلاب، بیمه سلامت، سازمان تامین اجتماعی، سازمان پزشکی قانونی و خروجی سامانه های نظام مراقب سلامت استان شامل سامانه یکپارچه بهداشت( سیب )، سامانه یکپارچه نظام اطلاعات ( سینا )، سامانه ملی مادر و نوزاد ایران ( ایمان) استخراج گردیده است. بر اساس نتايج حاصل از اين جلسات، دادههاي مرتبط با 12 شاخص از طريق پيمايش و يا انجام مطالعات مقطعي/ نمونهگيري قابل حصول خواهد بود. دادههاي مرتبط با 38 شاخص ديگر از طريق نظام معمول ثبت داده قابل جمع آور ي بود.
آقای مسعود افشین معاون آمار سازمان مدیریت و برنامه ریزی و رئیس کمیته دیده بانی استان تهران ضمن اعلام آمادگی کامل این سازمان در استمرار همکاری های لازم، به اهمیت برنامه ریزی و تعیین و تخصیص بودجه مبتنی بر داده های صحیح تاکید کرد. وی ضمن تقدیر و حمایت از فعالیت های انجام شده افزود : بی شک تولید و استخراج داده ها و شاخص های قابل استناد، زیربنای تسهیم بودجه و اعتبارات در سطح استان و شهرستان ها خواهد بود.
توجه به استفاده از داده های مربوط به پیمایش های انجام شده طی سالهای گذشته مانند STEPS، تعریف پیمایش های مورد نیاز جدید در جهت رفع خلاء های داده ای موجود، تقویت همکاری های بین بخشی به منظور افزایش مشارکت دستگاه های ذیربط و ایجاد سازوکار موثر در جهت دریافت اطلاعات مرتبط با شاخص هایی که قابل احصاء نبوده و اهتمام در جمع بندی و تنظیم گزارش سالانه توسط رئیس کمیته دیده بانی استان با همکاری اعضاء کمیته از اهم مصوبات جلسه مذکور بود.